вівторок, 14 червня 2016 р.

Наказ МОН України від 29.04.2016 № 476 «Про надання грифів Міністерства освіти і науки України навчальній літературі для дітей з особливими освітніми потребами»



Створення освітніх округів (опорного навчального закладу, його філій) передбачає реалізацію інклюзивної моделі освіти в Україні.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Від 09.06.2016 № 1/9-293

Головам обласних, Київської міської
державних адміністрацій

Про доступність дітей з
особливими потребами до
опорних навчальних закладів

Україна як член міжнародного співтовариства ратифікувала основні міжнародні документи у сфері забезпечення прав дітей, які відображають світові стандарти освіти, соціального захисту та охорони здоров'я. Зокрема, у статті 24 Конвенції ООН про права інвалідів йдеться про обов'язок держави реалізувати інклюзивну модель освіти, тобто створення такого предметно-просторового спеціального середовища, яке б дозволило всім дітям бути рівними учасниками навчального процесу в єдиному освітньому просторі відповідно до їхніх особливостей, потреб та можливостей. Цей обов'язок взяла на себе й Україна, про що свідчать прийняті закони України в галузі освіти, Укази Президента України від 25.08 2015 № 501 «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини»; від 3 грудня 2015 року № 678 «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю», індикаторами виконання яких є, зокрема, показники щодо упровадження інклюзивного навчання та здійснення реформування інтернатних закладів.
Попри велику кількість змін у законодавчих та нормативно-правових актах щодо розвитку інклюзивної освіти, практичне впровадження їх все ще не стало основним для місцевих органів управління освітою та органів місцевого самоврядування. За статистичними даними, у 2015/2016 навчальному році лише 5,8 відсотків дітей з особливими освітніми потребами (2720 осіб) навчалися в інклюзивних класах, більшість таких дітей (32,6 тис. осіб) продовжують навчатися у спеціальних школах (школах-інтернатах).
Така ситуація спричинена, зокрема, не готовністю загальноосвітніх шкіл прийняти учнів з особливими освітніми потребами. Насамперед, це відсутність у навчальних закладах архітектурної доступності, відповідного навчального середовища з урахуванням особливих потреб учнів: наявність сучасного корекційно-реабілітаційного обладнання, ставок корекційних педагогів, вкрай недостатня кількість пристосованих автобусів для підвезення учнів з фізичними обмеженнями, незадовільна консультативно-просвітницька робота щодо особливостей державної освітньої політики тощо.
В рамках реформування системи освіти, а саме, створення освітніх округів (опорного навчального закладу, його філій), у 2016 році державою передбачено фінансову підтримку громадам на створення в опорних школах сучасної навчально-матеріальної бази та придбання шкільних автобусів для підвезення дітей. Під час закупівлі шкільних автобусів особливу увагу просимо звернути на їх пристосованість для перевезення дітей з фізичними обмеженнями.
Окрім того, 24 опорні школи, визначені Міністерством фінансів у рамках «пілотного» проекту, отримають ресурси для ремонту приміщень, розвитку матеріально-технічної бази, оновлення навчального обладнання, використання інформаційно-комп'ютерних технологій. Опорна школа має бути сучасною і доступною для всіх учнів громади незалежно від стану здоров'я, можливостей та інших потреб дитини.
Ураховуючи зазначене та з метою забезпечення реалізації конституційного права дітей з особливими освітніми потребами на освіту в загальноосвітньому просторі, проживаючи в сім'ї, просимо вашого сприяння щодо створення в опорних школах інклюзивного освітнього середовища за основними критеріями: забезпечення доступності будівель, споруд і приміщень опорних шкіл відповідно до державних будівельних норм і стандартів, наявність навчально-дидактичного забезпечення, сучасного корекційно-реабілітаційного обладнання з урахуванням потреб учнів; уведення в штатний розпис загальноосвітніх навчальних закладів посад корекційних педагогів відповідної спеціалізації, забезпечення пристосованими автобусами для підвезення учнів з фізичними обмеженнями.


Міністр Лілія Гриневич

понеділок, 6 червня 2016 р.

6 по 11 червня 2016 року відбудеться Всеукраїнська науково-практична конференція «Педагогічні читання – 2016» з проблеми: „Мовленнєвий режим у навчанні та виховній роботі спеціальної школи для дітей з вадами слуху”

Адреса проведення конференції: Чернігівська область, смт Сосниця, вул. Покровська, 1, Сосницька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Чернігівської обласної ради.
Контактні телефони:
1. ГО «Інститут сурдопедагогічної політики»: (044)-486-23-02;
2. Голова оргкомітету Фомічова Людмила Іванівна: (095)-498-10-59;
3. Секретар оргкомітету Козлова Олена Миколаївна: (066)-102-57-16.
4. Директор Сосницької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату   І-ІІІ ступенів Чернігівської обласної ради: (068)-131-98-60

Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова в особі кафедри сурдопедагогіки ФКПП щорічно проводить Всеукраїнські “Педагогічні читання”, на яких обговорюються фундаментальні проблеми сурдопедагогічної науки та актуальні питання практики навчання та виховання глухих і слабочуючих дітей у спеціальних загальноосвітніх школах та дошкільних навчальних закладах.

суботу, 4 червня 2016 р.

Інноваційні технології у комплексній реабілітації дітей з особливими освітніми потребами: реалії та перспективи

Інноваційні технології у комплексній реабілітації дітей з особливими освітніми потребами: реалії та перспективи 
Протягом 1-2 червня у Львівському навчально-реабілітаційному центрі «Левеня» відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології у комплексній реабілітації дітей з особливими освітніми потребами: реалії та перспективи».
Конференція відбулася за сприяння Міністерства освіти і науки України, департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація дитячих офтальмологів України».
Учасників заходу в онлайн-режимі привітав заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей. Заступник міністра повідомив про шляхи реформування освіти в Україні, сучасні підходи щодо освіти, дітей з особливими потребами, в тому числі шляхом розвитку інклюзивного навчання, а також відповів на запитання.
Про важливість діагностичних процедур в педіатричній офтальмологічній практиці, стан та шляхи вирішення в Україні та світі проблем сліпоти внаслідок ретинопатії доповіли Сергій Риков, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри офтальмології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика та кандидат медичних наук, доцент, Головний позаштатний дитячий офтальмолог Міністерства охорони здоров’я України Юрій Барінов. В рамках конференції видатні українські медики обстежили 54 учні навчально-реабілітаційного центру «Левеня» та відзначили важливість системної роботи з профілактики порушень зору у дітей.
Далі за посиланням:

пʼятницю, 3 червня 2016 р.

Освіта для дітей з особливими потребами залежить від уміння диференціювати навчання

Гриневич: необхідно створити умови для інклюзивної освіти
Якісна освіта для дітей з особливими потребами залежить від уміння педагогів диференціювати навчальний процес, щоб забезпечити доступність освіти для дітей з різними можливостями і потребами. Про це зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час спілкування з керівниками шкіл у Житомирі.
За словами міністра, навчальні заклади повинні бути підготовленими, щоб приймати дітей з особливими потребами.  Далі:  http://osvita.ua/school/51514/